Gode råd legetøj
Hvilket legetøj skal du købe til din hund? Der er mange gode formål med hundelegetøj. Legetøj er bl.a. godt til at aflede hvalpen med så den ikke bider i os, for at få hunden til at beskæftige sig selv og for at vi kan lege med den. Legetøj kan opdeles i flere forskellige kategorier, men vi vil her primært kigge på bolde, legetøj med piv og legetøj, som vi kan lave trækkeleg med.
Lad os starte med at slå fast, at når vi leger med hunden, skaber vi en social tilknytning til den. Mht. trækkeleg, så har det ikke altid været anbefalet. Det blev sagt, at det kunne medføre øget dominans / aggressivitet hos hunden. I dag kan man imidlertid slå fast, at hunden ikke bliver mere ’dominant’, hvis man lader den vinde over sig i trækkeleg. Der er derimod klare fordele ved, at vi leger med vores hund, så længe der overholdes nogle få regler såsom at hunden kan slippe legetøjet, når vi beder den om det. I f.eks. trækkeleg kommer både hund og ejer af med overskudsenergi og bindes tættere sammen. Derudover kan leg bruges som belønning i f.eks. lydighedstræningen. Når nu alle fordelene er nævnt, skal det også siges, at det er værd at have fornuften med sig i legen. Trækkeleg kører hunden op i aktivitetsniveau. Det kan være en stor stresspåvirkning for f.eks. en terrier at lave trækkeleg. Så alt med måde, som man siger. Hvis vi skal lege trækkeleg, er det selvfølgelig godt, at både hund og ejer har mulighed for at holde fast i hver sin ende.
Hvad med pivedyr? Der er efterhånden meget legetøj med piv i. Piv er, som du nok allerede selv har set, med til at tænde din hund. Når hunden trykker på legetøjet, lyder det som et byttedyr, der skriger i dødsangst. Puha, det lyder måske ikke rart, men sådan er det. Vores dejlige firbenede ven er et rovdyr. Igen handler det om at have den sunde fornuft med sig. Stresser hunden for meget op over legetøjet? Hvor længe leger du med den? Kan den finde ud af at lægge sig over og slappe af, når du siger stop? Når den selv leger, kan den så finde ud af at stoppe, eller bider den f.eks. genstanden i stykker? Måske spiser den endda resterne? Det er selvfølgelig vigtigt, at legetøjet er tilpasset den enkelte hunds bidebehov. Og her vil jeg selvfølgelig også slå et slag for, at du køber det legetøj, der er garanteret giftfrit, selv om det koster lidt mere.
En såkaldt Kong er et nødvendigt eje i et hjem med hund efter min mening. En Kong er lavet af massivt gummi og derfor meget holdbar. Den gives som en rolig beskæftigelse, hvor du smører noget ind i den, som hunden så skal slikke ud. Skal hunden være lang tid om at slikke indholdet ud eller har du en hvalp der er midt i at skifte tænder, så giv den en Kong med frossent fyld, såsom vådfoder af god kvalitet, banan eller hvad du lige har der egner sig.
Du har nok også set hunde, der kører helt vildt op på bolde. Det er værd at vide, at hvert kast med et legetøj faktisk er en jagt for hunden. Det vil sige, at vi hver gang vi kaster bolden, aktiverer den såkaldte alarmreaktion hos hunden. I alarmreaktionen frigøres en lang række hormoner, bl.a. stresshormonet adrenalin, der skærper sanserne, frigiver energi og øger paratheden. Hjernen forstår ikke, at det kun er en bold – og at det ikke er en jagt efter et bytte. Og jo mere levende legetøjet virker – måske har legetøjet både bevægelse OG lyd – des mere kører hunden op. Nogle hunde bliver så fikserede på legetøj som især bolde, at de ikke kan tænke på andet… En ejer fortalte mig forleden dag, at hans hund blev totalt asocial mht. andre hunde. Heldigvis havde de selv droppet bolden – og nu gad den godt lege med andre hunde igen. Selvfølgelig er det forskelligt, hvor meget boldleg der skal til for at stresse hunden – generelt stresser f.eks. hunde af typen border collie/labrador mere end terrier gør, når det drejer sig om boldleg. Igen er der brug for at kigge på helheden for at kunne vurdere hvorvidt det er en god idé at fortsætte på samme måde. Måske hjælper det her at skifte bolden ud med et tøjdyr, som jo ikke triller videre og hopper rundt. Men jeg anbefaler, at i stedet for automatisk bare at kaste bolden, når hunden kommer med den, kan man jo lære hunden at sætte sig og vente, mens man gemmer den. På den måde skal hunden bruge hovedet – og ikke kun benene.
God fornøjelse med legetøjet.
Dette indlæg er skrevet af :
Gitte Asmann
Rådgiver for Mennesker & Hunde
Link til Gitte Asmann's hjemmeside, klik HER...
Leg som belønning, klik HER...